Godine 1950. unuci osnivača Cantine di Pedemonte u Valpoliceli punili su djedovo omiljeno vino u boce kako bi proslavili njegov 80. rođendan. Bio je to Amarone. Tako počinje komercijalna povijest ovog vina, koje je prvi put lansirala Bolla i koje je sada poznato u cijelom svijetu. Grožđe je, prema propisima, 75% Corvine i Corvinone, u kombinaciji s 25% Rondinelle. Pažljiv odabir savršeno zdravih, zrelih i rijetkih grozdova, pogodnih za sušenje, temelj su proizvodnje Amaronea “Le Origini” Riserva vinarije Bolla. Vinogradi se podižu isključivo tradicionalnim Veronese pergola sustavom koji se nalazi u gornjim dolinama Marano i Negrar, u vlasništvu povijesnih dobavljača koji su ušli u trag zahvaljujući agronomskoj iskaznici koja opisuje njihove karakteristike i potencijal. Za vinifikaciju grozdovi se pažljivo biraju i skupljaju u platoe. Transportiraju se u voćne podrume gdje ostaju oko 120 dana u uvjetima optimalne temperature, vlage i ventilacije. Sušenje obogaćuje bobice koncentracijom šećera te polifenolnim i aromatskim spojevima. Krajem siječnja nakon prešanja slijedi predfermentacijska maceracija na 5°C oko 7 dana. Zatim počinje spora faza fermentacije u trajanju od 25 dana na kontroliranoj temperaturi od 18 – 22°C nakon čega slijedi još 5 dana maceracije nakon fermentacije na 24°C. Sazrijevanje Amarone Classico Riserva “Le Origini” počinje pročišćavanjem u tradicionalne bačve od 750 litara u kojima vino stoji 12 mjeseci, zatim se još 36 mjeseci vino pretače prvo u bačve od 40 hektolitara, a zatim u veće bačve od 80 hektolitara. Nakon toga slijedi oplemenjivanje u boci daljnjih 9 mjeseci.
Karakteristike ovog Amarone Riserva iz Cantine Bolla
Organoleptičkim pregledom ovo vino ima duboku i baršunastu granatu boju, s ljubičastim rubom. Miris je miris divlje trešnje, pekmeza, zrelih krušaka, vanilije, sladića i cedrovine. Okus na nepcu je pun i topao s jasnim primjesama kakaa i začina.
Sortni sastav: 75% Corvine i Corvinone, u kombinaciji s 25% Rondinelle
Boja: Rubin crvena
Miris: Zrelo voće
Okus: Harmoničan sa dugim završetkom
Alkohol: 16,5%
Gastro preporuka
Savršeno se slaže s crvenim mesom na žaru, rebarcima, fileima s paprom, tjesteninom punog okusa, uz mesne umake, uključujući i konjsko meso. Izvrsno uz divljač ili uz tvrde i dobro odležane sireve. Izvrsno kao vino za meditaciju na kraju obroka s dobrim prijateljima. Idealna temperatura za posluživanje je 20° C.
Recenzije
Još nema recenzija.