Otkrijte čudo s juga Dalmacije: Vino koje spaja vjekovnu tradiciju i suvremeni duh Komarne..
Rizman Primus Plavac Mali 0,75
Otvorite bocu Rizman Primus Plavac Mali – vina koje u isto vrijeme odražava bogatu dalmatinsku tradiciju i modernu enološku filozofiju. Ovo vino nije samo rezultat vještine i iskustva – ono je izraz zemlje, sunca, mora i ljudi koji ga stvaraju s ljubavlju i strašću. Primus je, kao prvo vino vinarije Rizman, posebno po svemu – po svom imenu, koje simbolizira početak putovanja, po svom karakteru, koji odiše snagom autohtone sorte Plavac mali, te po svojoj eleganciji koju donosi terroir Komarne. Ono što ga stvarno razlikuje od ostalih vina sličnog stila je njegova rijetka i nenadana svježina i živost koju ne očekujemo od Plavca, upravo zahvaljujući komarnskom podneblju i ekološkom pristupu uzgoju vinove loze. Ovo je vino za istinske ljubitelje karaktera, dubine i potencijala dalmatinskoga vina.
Sastav: 100% Plavac Mali, autohtona crna sorta Dalmacije. Potvrđeni nasljednik sorte Tribidrag (poznate i kao Zinfandel) koji daje tipičan mediteranski karakter s izraženim sortnim svojstvima.
Boja: Duboka rubinski crvena s granatnim odsjajem. Gusta i moćna, ali s elegantnim prozirnim obrubom koji najavljuje finoću.
Miris: Na nosu intenzivno i slojevito – dominiraju zrele crne trešnje, kupina i suhe smokve. U pozadini se razvijaju aromatične note začina, tamne čokolade i diskretni utjecaj drveta, rezultat zrenja u hrastovim bačvama.
Okus: U ustima je punog tijela, ali uravnotežen zahvaljujući iznenađujućoj svježini – rijetkoj za Plavac mali. Tanini su prisutni, ali zreli i glatki. Dugotrajan završetak s notama crnog voća i suptilnim mineralnim dodirom koji dolazi iz vapnenastog tla Komarne.
Alkohol: 14,5% vol., savršeno ukomponiran te pridonosi strukturi i toplini vina bez da opterećuje nepce.
Temperatura serviranja: Preporuča se servirati na 16 – 18 °C, uz dekantiranje barem pola sata prije konzumacije, kako bi se u potpunosti izrazile sve arome i kompleksnost vina.
Gastro preporuka
Izvrsno se slaže s jelima od crvenog mesa, divljači, zrelim sirevima i tradicionalnim jelima s roštilja. Posebno dobro odgovara s pašticadom na dalmatinski način i janjećim kotletima.
Recenzije
Još nema recenzija.