Roberto Voerzio Barbera d’Alba Il Cerreto dolazi s polja neposredno uz imanje i prvi put je proizveden 2003. Sadi se u velikoj gustoći, što tjera korijenje dublje u tlo, a prinos žetve s pojedinačne biljke je skroman. Lijepa je to i ekspresivna interpretacija grožđa, voćna, sočna i primamljiva za osjetila, ima dovoljno karaktera da fascinira i izazove ambiciozne verzije drugih proizvođača. Barbera daje tamna, zasićena vina s velikom kiselošću i vrlo umjerenim udjelom tanina te dobro reagira na odležavanje u bačvi, a ovo se vino uvijek vrlo dobro slaže s drvetom, namijenjenim diskretnoj strani.
Duboka rubin crvena s ljubičastim odsjajima. Simpatičan varietalro aromatični profil s kandiranim crvenim voćem i bobicama. Intenzivan, kompleksan, sočan i dugotrajan.
Izražava svu ljepotu Barbere s notama sitnog voća kupine, kupine i trešnje, s pikantnim notama i jasnim mineralnim tragom.
U ustima je puno, karakterizirano mekom taninskom teksturom i posebno intenzivnom kiselinom. Zatvara se vrlo kompleksnom završnicom i izvrsnom postojanošću.
Roberto Voerzio osnovao je imanje 1986. godine, nakon nesuglasica s bratom Giannijem, koji je također sam osnovao te iste godine. Roberto sada ima impresivnu kolekciju vrhunskih polja. cca. Ukupno 21 ha, ali je proizvodnja izrazito skromna. Samo oko 50.000 boca godišnje. Roberto i njegov sin Davide izgledaju vođeni nezaustavljivom čežnjom i težnjom za kvalitetom. Vode posebno ručnu, radno intenzivnu poljoprivredu s iznimnim fokusom na pojedinačne trsove. Svaka biljka se pojedinačno gnoji po potrebi, radi se s 5 – 8 mladica po biljka. Prorjeđivanje u srpnju ostavlja po 5 grozdova na svakom. U kolovozu se ponovno provodi prorjeđivanje, pri čemu se svaki grozd orezuje i odrezuje donji dio grozda. Na taj način se postiže idealno sazrijevanje pojedinog grožđa i koncentriraju se sve tvari mirisa i okusa. Za Nebbiolo da Barolo, cca. 500 grama po biljke i između 20-24 hl/ha.
Naziv: Amarone della Valpolicella Classico
Kategorija: Crno vino
Sortni sastav: Barbera 100%
Podrijetlo: Piedmont, Italy
Udio alkohola: 14 %
Boja: Tamna, rubin crvena.
Okus: Arome crne trešnje, kože šljive, naznake mocha, tople kože. Duboko i ukusno, dug završetak.
Gastro preporuka
Piletina na žaru, salama s tartufima, tjestenina s umakom od divljači, predjela od mesa i povrća, rižoto s gljivama, pečeno crveno meso na žaru. Poslužite ga na temperaturi od 16° do 18°C.
Recenzije
Još nema recenzija.