“Alioni” – odlično vino, savršeno odražava terroir regije Duero. Od samog početka gospodarstva u ovom je vinu bilo jedinstvenog karaktera – već se tada vino moglo pohvaliti jarkim mirisima i okusima tipičnim za grožđe Tinto Fino.
Prosječna starost vinove loze je 20-30 godina. Uz najsuvremenije tehnike vinifikacije enologija. Odležano u novim bačvama od francuskog hrasta, ovo je nedvojbeno izvanredno vino lijepe strukture ozbiljna konkurencija mnogim vinima na međunarodnom tržištu. 1998. godine obitelj Alvarez, vlasnici najuglednije španjolske vinarije – Vega Sicilia, počela je kupovati nove vinograde kako bi stvorila “Riberu” novu generaciju, koja bi mogla postati punopravni konkurent Unico na tržištu vina. Trenutno posjeduje 25 hektara vinograda u mjestu Paradilla de Duero (Penafiel), od kojih je više od polovice zasađeno Tempranillo.
Upravo na ovoj sorti grožđa baziran je projekt “Alion”, čiji je koncept proizvodnja vina kategorije “Reserva” Tinto Fino (Tempranillo), odležanog oko 15 mjeseci u novim francuskim barriqueima. Posebna pažnja posvećena je čepu.
Vinograd Castro Ventosa (Dvorac na vjetru) dobio je ime po ostacima antičke rimske utvrde smještene na jednom od brežuljaka. Sredinom 18. stoljeća članovi obitelji Perez, koja pripada najstarijoj aristokratskoj napusti Španjolske, osnovali su imanje. Od tog vremena vinska povijest Castro Ventose. Vinogradi se ovdje nalaze na nadmorskoj visini od 550-620 metara na pješčanom i krečnom tlu. Većina iskrcaja napravljena je od grožđa Mencia, starost vinove loze prelazi 45 godina. Posebno gradsko imanje Castro Ventosa su područja s vinogradima dofiloksernymi starija od 100 godina.
Vino je snažne strukture, koncentriranog, gustog okusa s mekim taninima, kremastim notama hrasta i zrelog voća. Alion karakterističan za dug, izrazit okus.
Naziv: Unico Ribera del Duero DOCa 2011.
Kategorija: Suho crno vrhunsko vino
Sastav: Graciano, Petit Verdot, Tempranillo, Syrah i Tinto Fino
Alkohol: 15%
Temperatura serviranja: 14-18 °C
Boja: Vino duboke rubin crvene boje s ljubičastim odsjajima.
Gastro preporuka
Vino se preporuča poslužiti uz mesni file, junetinu s roštilja, janjetinu, variva, dobro se slaže i s hladnim krem juhama, jelima od riže i bakalara. Vino izvrsno nadopunjuje igru, posebno varivo, kao što je meso jarebice.
Recenzije
Još nema recenzija.