📞 Direktni kontakt: +387 (0) 39 705-758

🎁 Ručno izrađeni unikati sa posvetom

🏦 Brzo i sigurno plaćanje transferom

VODIČ ZA VINSKE ČAŠE – 1. DIO

Od punog i jakog crnog do laganog i voćnog bijelog te pjenušavih šampanajca i slatkih portova, profil okusa vina uvelike varira. Bilo da ste iskusni vinopija ili da ponekad popijete vino, prava čaša poboljšava doživljaj ispijanja. Trebate pomoć pri određivanju koja je čaša za vino najbolja za vašu omiljenu sortu? Sastavili smo vodič za čaše za vino. Pročitajte kako biste idući put odabrali savršenu čašu za posluženo vino.

Prije nego što odaberete čašu za željenu sortu, trebali biste naučiti više o čašama za vino kako biste ih mogli bolje i ispravnije koristiti. Čaše za vino su dizajnirane kako bi poboljšale iskustvo uživanja u vrhunskom vinu.

Kod bontona ispijanja vina, čaša bi uvijek trebala biti čista, zato je važno koristiti ubrus prije svakog ispijanja vina. Nakon toga, uobičajno je da se čaša drži za stalak ili za dno baze pridržavajući ga palcem i kažiprstom. Ukoliko je vino prehladno za vaš ukus, dozvoljeno je čašu uzeti za glavu jednom ili sa dvije ruke, kako biste ga zagrijali.

Kada ispijate vino, potrebno je čašu primiti za stalak, kako bi vaša ruka bila dalje od usta i kako vam mirisi parfema ili neki drugi mirisi ne bi pokvarili užitak kušanja vina. Ako želite djelovati poput pravog profesionalca, prethodno zavrtite čašu dok je još na stolu, zatim ju prinesite i pomirišite aromu vina. Nakon toga uzmite mali gutljaj i pustite ga da trenutak odstoji na jeziku i zatim ga progutajte. Fokusirajte se na okus vina, na kojem dijelu jezika se zadržava i kakav je, te na što vas podsjeća. Zatim se fokusirajte na mirise, kakvi su i na što vas posjećaju. Važno je osjećati vino dok u njemu uživate.


Rub vinske čaše jednostavno je njen najviši dio. On pomaže koncentrirati aromu pri mirisanju. Stupanj do kojeg je rub sužen utječe na to kamo je vino usmjereno u ustima. Rub čaše za bijelo vino je uži, kako bi vino bilo bolje usmjereno prema prednjem dijelu usta. Rub čaša za crno vino je širi, jer je aroma manje nježna i usmjerava vino na stražnju i bočnu stranu jezika.


Glava je dio čaše koji zapravo drži vino. Općenito, sve čaše za vino trebaju imati zdjelu koja je šira na dnu i uža na vrhu, kako bi se aroma koncentrirala. Također, posuda treba biti bistra, glatka i ne smije imati ništa što ometa vrtnju vina. Crveno vino dobiva više kraćom, širom glavom, dok se bijelo vino tradicionalno poslužuje u višoj, užoj glavi.

Stalak podupire zdjelu iznad i pričvršćuje je za stopu. Također drži toplinu vaših ruku dalje od zdjele, gdje bi to moglo utjecati na temperaturu i okus samog vina. Stalak bi trebao biti čvrst i dovoljno visok da se može udobno držati, ali ne toliko visok da potiče lom ili prevrtanje. Također bi trebao biti čvrsto pričvršćen na zdjelu i podnožje.

Baza čaše služi osnovnoj svrsi da ju drži uspravno i da ju stabilizira. Trebala bi biti čvrsto pričvršćena za stalak i dovoljno jaka da izbjegne pucanje ako ju držite umjesto peteljke kako biste vrtjeli vino prilikom kušanja. Baza bi također trebala biti dovoljno široka da podupire čašu, barem kada je napunjena do polovice. Iako je baza kritičan dio strukture čaše, ona ne utječe na okus vina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Besplatna dostava

Za sve narudžbe iznad 100 KM

Garancija zadovoljstva

Besplatan povrat ukoliko niste zadovoljni

Vrhunski kvalitet

Izbor najboljih proizvoda iz cijelog svijeta

100% Sigurna kupovina

Osigurana sigurna i diskretna narudžba