U kršnom ambijentu sunčane Hercegovine, na blagodetnoj zemlji natopljenoj divljom Neretvom i znojem vinogradara rođena je raskošna Žilavka. Onima koji se bave njegovom proizvodnjom ovo je tekuće zlato bogata i izdašna nagrada. Uspravna i prkosna, poprimila je sve karakteristike kraja u kojem je nastala, pa jednako dobro podnosi periode dugotrajnih suša, kao i periode obilnih jesenskih padavina, svojstvenih ovom kraju.
Žilavka je karakteristično južnjačko vino sa specifičnim mirisom, kristalno čistom zelenkasto -žutom bojom i izuzetnom jačinom pa je lako pronašla svoje mjesto u samom vrhu vinskog svijeta.
U njezinom je osebujnom okusu davne 1353. godine uživao bosanski ban Tvrtko, a našeg nobelovca Ivu Andrića upravo je Žilavka iz Carskih vinograda inspirirala da svojevremeno napiše najljepše misli o vinu. Velika imena su se mijenjala, ljudi su dolazili i prolazili, a hercegovački je krš gordo stajao i uvijek iznova plijenio ljepotom svojih plodova.
Naziv: Žilavka
Kategorija: Vrhunsko vino
Sortni sastav: 95% Žilavka i 5% Bena
Udio alkohola: 12 %
Temperatura serviranja: 10 – 12 °C
Gastro preporuka:
Blaži sirevi nenapadnog okusa, riblji specijaliteti i bijela mesa su u potpunoj harmoniji sa proslavljenim okusom Žilavke.
“Čuvajte se njezine snage!”, riječi su kojima će vas pri prvom gutljaju Blatine, upozoriti svaki vrsni poznavalac vina. Blaga i nježna, očarat će vas svojom ljepotom i učiniti da se uvijek poželite vratiti po još divnog osjećaja koji budi u vama. Kolijevka sorte je mostarsko vinogorje, pa zato ova dama prenešena bilo gdje drugo na kugli zemaljskoj postaje blijeda kopija same sebe. Jednostavno, nigdje se drugdje na svijetu ne može proizvesti vino takve punoće i harmonije okusa, vino sa pečatom Hercegovine, ono koje se pamti i prepričava, kao na kršu na kojem je poniklo.
Budući da je “ženskog cvata”, katkad joj se potkradu i nerodne godine, no već sljedeća berba da vino koje je u stanju udovoljiti prohtjevima i najfinije vinske gospode. Neredovni prinosi ne samo da ne umanjuju kvalitetu vina, nego je, baš naprotiv, čine rijetkim biserom, jednim od onih najljepših. Boja blatine je rubin crvena, a najbolja je kada odleži par godina u drvenim bačvama.
Naziv: Blatina
Kategorija: Vrhunsko vino
Sortni sastav: 85% Blatina, 10% Alicante Bovchet i 5 % Vranac
Udio alkohola: 12 %
Temperatura serviranja: 18 -20 °C
Gastro preporuka:
Užitak u okusu Blatine bit će potpun uz platu plata autohtonih sireva i suhog mesa, a nikako nećete pogriješiti ni ukoliko je servirate uz janjetinu s ražnja.
Vrhunsko kvalitetno suho rozé vino Carski Vinogradi Mostar.
Proizvodi se od Blatine, autohtone sorte hercegovačke vinske regije. Boja lososa, suptilni okusi agruma i temeljne note mediteranskog ploda.
Kako bi se zadržala svježina i kiselost, grožđe se ubire u zoru iz južnog dijela carskih vinograda, 15 do 20 dana prije glavne berbe. Nastaje spontanom fermentacijom u spremniku od nehrđajućeg čelika sa samo nekoliko sati maceracije. Stajalo se u boci 4 mjeseca prije posluživanja.
Sadržaj alkohola: 13%
Temperatura posluživanja: 6-8°C.
Gastro preporuka:
Savršeno prati laganu ribu, blage sireve, tjestenine s morskim plodovima i vegetarijanska jela.
Recenzije
Još nema recenzija.