Tradicija vinogradarstva u obitelji Štimac datira s početka XX. stoljeća. Prve vinograde zasadio je pradjed današnjeg naraštaja obitelji Štimac, Mihovil Mijo Popich, poznat pod nadimkom Rizman.Rizman je rođen 1885. godine, a imao je bogat i dug život, poživio je 96 godina. Živio je u obiteljskoj kući u Opuzenu u dolini Neretve gdje su se nalazili vinogradi. Kad je vinograde poharala bolest vinove loze (peronospora), Rizman je bio prisiljen, kao i većina stanovništva južne Dalmacije, iseliti se u Ameriku.
U Opuzen se vratio 1918. godine kad je nastavio sa sadnjom novih loza. Rizman je u svojem vinogradu obrađivao osam tisuća loza. Rad u vinogradu bio je težak, a Rizmanu je trebalo puno truda da trupom preveze grožđe na preradu do konobe u Opuzenu. Tamo je proizvodio i prodavao vino.
Od 2006. godine na novim položajima najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj naziva Komarna, podigli su 22 Ha novih vinograda i 1700 stabala maslina. Idejni je pokretač i pionir vinogorja Komarna u kojem svi proizvođači imaju prijavljenu ekološku proizvodnju. U 2012.godini u samom vinogradu izgradili su vinariju u kojoj su ostvareni visoki tehnološki standardi za proizvodnju vina. U vinogradu više od 90% nasada čine autohtone sorte Plavac mali, Pošip i pomalo zaboravljeni Tribidrag.
Primus Plavac mali prvo je vino ove vinarije te je po tome i dobilo naziv Primus. Dolazi od najpoznatije crne lokalne sorte Plavac mali. Dokazano je da je ta sorta sljednik sorte Tribidrag poznatije u svijetu kao Zinfandel ili Primitivo. Plavac mali svoja najbolja izdanja daje sa južnih i strmih padina Dalmacije kao što su naši položaji u vinogorju Komarna. Ono što je specifično za vinogorje Komarna su ekološki vinogradi iz kojih dolazi i ovaj Plavac mali te terroir koji daje odličnu nesvakidašnju kiselinu i svježinu ovim vinima te na taj način ova vina imaju potencijal starenja. Primus dolazi sa najboljih položaja nakon ručne berbe i striktne selekcije želeći u ovom vinu pokazati svu raskoš i karakter sorte Plavac mali, uz moderan pristup.
Vino je boje rubina srednjeg intenziteta uz naznaku boje granata. Na nosu se osjete atraktivne note zrelog tamnog voća, grožđica, šljiva i divljeg bilja tipičnog za Plavac Mali. Punog okusa i čvrste strukture na nepcu, ovo vino odiše odvažnom svježinom koja odlično pristaje uz većinu mesnih jela, pizzu i tjestenine s bogatim umacima.
Naziv: Rizman Primus (Plavac Mali)
Kategorija: Vrhunsko vino
Sastav: Plavac mali
Alkohol: 13,5%
Temperatura serviranja: 16-18 °C
Boja: Tamna rubin boja.
Okus: Svestrano, elegantno.
Gastro preporuka
Punog okusa i čvrste strukture na nepcu, ovo vino odiše odvažnom svježinom koja odlično pristaje uz većinu mesnih jela, pizzu i tjestenine s bogatim umacima.
Recenzije
Još nema recenzija.