Legendarni mađarski Tokaji ima dugu i istaknutu povijest. Vinogradi u Oremusu uglavnom su na obroncima koji se strmo uzdižu iznad sela Tolcsva u srcu apelacije Tokaj-Hegyalja. Svi vinogradi Oremus svrstani su u ‘Prvi rast’, prema povijesnoj klasifikaciji Szirmay iz 1803. Sami podrumi nalaze se ispod sela Tolcsva, u labirintu ručno klesanih podruma koji datiraju iz 12. stoljeća.
Tokajska legenda je rasla i rasla u svojoj četiri stotine godina povijesti; ali se tek 1630. prvi put govori o veličini vinograda Oremus. Danas je to onaj koji dobiva najveće univerzalno priznanje. Mandolás je jedan od vinograda Oremus i zasađen je samo furmintom, najplemenitijom sortom u regiji.
Ubrano tako kasno da je četrdeset do pedeset posto grožđa podleglo plemenitoj truleži (aszú na mađarskom), dajući koncentrirane šećere i složenost botritisa. Fermentacija traje skoro mjesec dana, nakon čega vino odležava šest do osam mjeseci u bačvi.
Fermentacija se odvija u novim bačvama od mađarskog hrasta (136 litara “Gönc” i 220 litara “Szerednye”) 30 dana i prestaje prirodno kada razina alkohola dosegne 12 %. Zatim vino odležava u mađarskom hrastu šest mjeseci i stoji u boci 15 mjeseci.
Naziv: Vendimia Tardia Tokaj late harvest
Kategorija: Desertno bijelo vrhunsko vino
Sastav: Furmint
Okus: Svježe, hrskavo vino, sa svojim privlačnim bogatstvom srednjeg nepca i jedinstvenim začinskim karakterom.
Alkohol: 12%
Temperatura serviranja: 8-10°C
Boja: Svijetle, zelenkastožute boje.
Gastro preporuka
Dobro se slaže sa sirevima i desertima. Servirati na temperaturi 8-10°C.
Recenzije
Još nema recenzija.