Legendarni mađarski Tokaji ima dugu i istaknutu povijest. Vinogradi u Oremusu uglavnom su na obroncima koji se strmo uzdižu iznad sela Tolcsva u srcu apelacije Tokaj-Hegyalja. Svi vinogradi Oremus svrstani su u ‘Prvi rast’, prema povijesnoj klasifikaciji Szirmay iz 1803. Sami podrumi nalaze se ispod sela Tolcsva, u labirintu ručno klesanih podruma koji datiraju iz 12. stoljeća.
Mandolás Furmint iz Tokaja Oremus je složeno, sortno bijelo vino iz mađarske vinske regije Tokaj Hegyalja.
Tokajska legenda je rasla i rasla u svojoj četiri stotine godina povijesti; ali se tek 1630. prvi put govori o veličini vinograda Oremus. Danas je to onaj koji dobiva najveće univerzalno priznanje. Mandolás je jedan od vinograda Oremus i zasađen je samo furmintom, najplemenitijom sortom u regiji.
U čaši ovo vino blista u svijetlo zlatno žutoj boji sa zlatnim naglascima. Raskošan bouquet otkriva raznoliku aromu svježeg grejpa i limuna, cvjetne note cvijeta lipe kao i kamilice i fini dodir začinskog bilja, šafrana i hrastovog drveta. Snažno, punog tijela i živahne kiselosti, ovo mađarsko bijelo vino uvjerava nepce. Višeslojne arome na nosu divno se razvijaju u okusu i rezoniraju u elegantnom, dugom finalu.
Grožđe furmint, preša se u vinskom podrumu Oremus kao cjelina. Bobice se ne otkidaju i ne melju. Veći dio se zatim fermentira u novim bačvama od mađarskog hrasta – manji dio fermentira u tankovima od nehrđajućeg čelika. Ovo bijelo vino tada odležava 7 mjeseci u bačvama od mađarskog hrasta. Sitni kvasac se u prva dva mjeseca redovito miješa.
Izvanredna složenost i uvjerljive nijanse razlikuju ovu suhu mađarsku bijelu boju koju posjeduje Vega Sicilia. Na nosu se isprepliću okrugle note namočene žute jabuke, voštanog badema i likera od vanilije, s kiselinom na usnama i finom teksturom na nepcu.
Oremus je pionir proizvodnje visokokvalitetnog suhog vina odležanog u hrastovini u regiji, prvenstveno od grožđa Furmint. Ovo svježe, hrskavo vino, sa svojim privlačnim bogatstvom srednjeg nepca i jedinstvenim začinskim karakterom, nudi sve vrste jela i mogućnosti sljubljivanja vina, posebice s azijskom kuhinjom.
Naziv: Tokaj Oremus Mandolás Tokaj Dry
Kategorija: Suho bijelo vrhunsko vino
Sastav: Furmint
Okus: Svježe, hrskavo vino, sa svojim privlačnim bogatstvom srednjeg nepca i jedinstvenim začinskim karakterom.
Alkohol: 13%
Temperatura serviranja: 10-12°C
Boja: Svijetle, bistre zelenkastožute boje.
Gastro preporuka
Dobro se slaže s jelima od divljači i pečenom svinjetinom. Servirati na temperaturi 10-12°C.
Recenzije
Još nema recenzija.