Legendarni mađarski Tokaji ima dugu i istaknutu povijest. Vinogradi u Oremusu uglavnom su na obroncima koji se strmo uzdižu iznad sela Tolcsva u srcu apelacije Tokaj-Hegyalja. Svi vinogradi Oremus svrstani su u ‘Prvi rast’, prema povijesnoj klasifikaciji Szirmay iz 1803. Sami podrumi nalaze se ispod sela Tolcsva, u labirintu ručno klesanih podruma koji datiraju iz 12. stoljeća.
Tokajska legenda je rasla i rasla u svojoj četiri stotine godina povijesti; ali se tek 1630. prvi put govori o veličini vinograda Oremus. Danas je to onaj koji dobiva najveće univerzalno priznanje. Mandolás je jedan od vinograda Oremus i zasađen je samo furmintom, najplemenitijom sortom u regiji.
Jedno od najplemenitijih slatkih vina na svijetu je Tokaji i, kada iza vinarije stoji ništa manje od Vega Sicilije, možete zamisliti da rezultat može biti samo izvanredan. 3 Puttonyos odnosi se na razinu šećera u moštu koji se koristi u njegovoj pripremi, jer je najniža razina, od maksimalno 6.
Sorte grožđa pažljivo se beru ručno i prvo se gnječe u vinskom podrumu Oremus. Ukupno 60 dana mošt se fermentira u bačvama od mađarskog hrasta (zapremnine 136 litara) na kontroliranoj temperaturi. Ovo desertno vino tada odležava 30 mjeseci u bačvama od mađarskog hrasta.
Tokaji Aszù 3 Puttonyos od Tokaj Oremus fino je voćno, elegantno desertno vino od sorti grožđa Muscat de Lunel, Harslevelü i Furmint.
U čaši ovo vino sjaji blistavo zlatno žutom bojom sa svjetlucavim nijansama. Elegantni buket otkriva zrele arome breskve i kruške – popraćene naznakama svježe naribane narančine kore i ljetnog cvjetnog meda. Nezaboravno elegantan, ovaj Tokaj osvaja nepce. Postoji izvanredna ravnoteža između fine voćne slatkoće i filigranske kiselosti, vješto obavijenih aromama žutog koštičavog voća. Dugotrajni odjek skladno zaokružuje ovo desertno vino.
Naziv: Oremus Tokaji Aszù 3 Puttonyos
Kategorija: Desertno bijelo vrhunsko vino
Sastav: Furmint, Muškat sa sitnim bijelim zrnima (Gelber Muskateller), Hárslevelü
Okus: Elegantni buket otkriva zrele arome breskve i kruške – popraćene naznakama svježe naribane narančine kore i ljetnog cvjetnog meda. Nezaboravno elegantan, ovaj Tokaj osvaja nepce.
Alkohol: 12%
Temperatura serviranja: 11-13°C
Boja: Blistavo zlatno-žute boje.
Gastro preporuka
Uživajte u ovom plemenitom slatkom desertnom vinu iz Mađarske kao aperitivu dobrodošlice ili uz ovo vino uz svježe pečene voćne kolače, pržena pačja prsa u umaku od naranče ili uz ljuti plavi sir. Temperatura serviranja 11-13°C.
Recenzije
Još nema recenzija.