Pošip Intrada Krajančić 0,75L

53 KM

U samom vrhu bijelih vina koja dolaze s hrvatskog juga!

Dodaj u košaricu
Pošip Intrada Krajančić 0,75L
53 KM

Život je prekratak za prosječno. Vjerujemo da svaki dan može biti poseban, i tu smo da vam pomognemo stvoriti trenutke koji se ne zaboravljaju.

  • 97% isporuka unutar 24h – jer luksuz ne čeka ⏰
  • Besplatna Dostava za narudžbe iznad 100 KM.
  • Garancija kvaliteta – ako niste apsolutno oduševljeni, vraćamo vam novac!
  • Personalizirana podrška naših stručnjaka.
Sigurna, brza i diskretna dostava

“Korčula, domovina Pošipa
Korkyra Melaina, kako su je u 5 st. pr.kr. nazvali grčki doseljenici, šumoviti je otok na jugu Jadrana. Trag njihovog naseljavanja sačuvan je u Lumbaraskoj psefizmi, najstarijem pisanom tragu u ovom dijelu Europe, kamenom spomeniku koji govori o podjeli položaja za sadnju vinove loze, kulture koja na otoku živi više od 2500 godina. Taj povijesni trag, tradicijski i filozofski, Korčulu određuje vinom. Po sredini otoka, razasuta kamenim kućama po padini brda, nalazi se Čara, maleno mediteransko mjesto koje u svojem okrilju čuva vinovu lozu kao najveće bogatstvo i trag duge povijesti. Određena ilirskim kamenim gomilama i tragovima grčke i rimske civilizacije, Čara je jedno od četiri najstarija mjesta na otoku Korčuli. Ne zna joj se vrijeme nastajanja, a prvi put se kao župa, u arhivima spominje 1329. godine. Priča o Čari, priča je o dugoj povijesti čovjeka, otoka i vina.

Vino koje sad imate u čaši, donosi vam čarske priče i legende – paradigme života kakav bi trebao biti. Priča Vam priču o ukazanju Gospe čarskog polja, najvećeg Marijanskog svetišta u Dubrovačkoj županiji, o čemu svjedoči kamena alabastra sa prizorima Isusova života, postavljene u malenoj kapelici u središtu čarskog polja, koja je 1686. godine. pronađena na žalu uvale Čavića, mjestu Gospina ukazanja. Priča Vam o najstarijem čempresu u Dalmaciji, zaštićenom spomeniku prirode – starom stablu koje je u raznim civilizacijama bio simbol hrabrosti, postojanosti i ponovnog rađanja. Vraća Vas u 11. stoljeće i donosi legendu o devetero braće i jednoj sestri Crnomiri, koji su, radi zaštite svog puka, ustali protiv mletačkog kneza. Trojica od njih 9-tero su bila pogubljena, a ostali su završili kao galioti na mletačkim galijama, ali njihova priča dolazi do današnjih dana i određuje Čaru kroz stoljeća. Povezuje Vas sa nevjernim Tomom, oltarnom slikom Leonarda Bassana – renesansnim majstorom svijetla i sjene, za koju u arhivima stoji da ju je kupio siromašni puk mjesta Čare, a koja se nalazi u župnoj crkvi sv. Petra. Donosi Vam skrivene živote u kamenim ljetnikovcima iz 15, 16. I 17. stoljeća, ali prije svega, donosi Vam priču o pošipu – autohtonoj sorti otoka Korčule od koje je ovo vino spravljeno. Pošip je prirodnim križanjem nastao od druge dvije autohtone sorte – zlatarice i bratkovine, od kojih mu je zlatarica donijela potencijal visokih šećera, a bartkovina kiseline. Njegovo genetsko podrijetlo, metodom molekularnih markera, dokazano je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Jedna je od rijetkih autohtonih sorata u svijetu, kojoj se može odrediti točno mjesto i datum pronalaska. Prvo je zakonom zaštićeno vino u Hrvatskoj, a ovu godinu (1967. – 2017.) slavi i 50. obljetnicu zaštite kao vino berbe 1965. Ovo Vas vino povezuje i sa mediteranskim prostorom kao nepresušnim zdencem trajnih vrijednosti, ali i sa čarskim težakom koji je u pošipu prepoznao te vrijednosti. Poziva Vas da posjetite Korčulu, tajanstveni otok u beskrajnom plavetnilu, usidrenom u čistom moru, namirisanom mediteranskim travama, nauljenom maslinovim uljem, zaslađenom smokvom i rogačem – otoku kojemu je vino sudbina i život.”

 

U samom vrhu bijelih vina koja dolaze s hrvatskog juga. Na nosu bijelo cvijeće s trgovima bazge, mediteranskog bilja poput timijana i kadulje, a voćni spektar donosi mirise samoniklih breskvi, kruški, marakuje, ananasa i grejpa. Tijelo je srednje jako do jako sa ugodnim mineralnim aftertasteom i dugim završetkom koji odaje dojam slanosti. Tehnološki, ovisno o stanju grožđa, maceracija traje par sati uz kontorliranu nisku temperaturu. Alkoholna fermentacija odrađena je autohtonim kvascima u kontroliranim uvjetima, a malolaktična fermentacija nije odrađena. Vino do punjenja u boce, dozrijeva u inox tankovima.

Intrada je rađena u klasičnom stilu, puna je voća, ima dobru strukturu i umjereno tijelo. Voće je lagano prosušeno, ali iznenađuje svježim kiselinama koje su dobro uklopljene i harmonične.

Slamnato žute boje s iskričavim zelenkastim odsjajem. Ostavlja srednje prosušen okus na nepcu s notom kiselosti netipičnoj za dalmatinska bijela vina u kojemu se javlja svježe voće, posebice svježe jabuke i bazga u kombinaciji sa začinskim nijansama vanilije i cimeta.

 

 

Naziv: Pošip Intrada Krajančić

Kategorija: Bijelo vrhunsko vino

Sastav: Pošip

Alkohol: 13%

Boja: Slamnato žute boje s iskričavim zelenkastim odsjajem.

Okus: Svestrano, elegantno i osvježavajuće.

Temperatura serviranja: 10-12°C

 

 

Gastro preporuka

Preporučuje se uz većinu laganije mediteranske kuhinje, od dalmatinske preko grčke, marokanske pa natrag do talijanske. Janjetina, perad, brudeti, tjestenine i njoki i rakovi i rakovice. Uz jela kao što su škampi, morski rakovi i plodovima mora, kao i s finim jelima od bijelog mesa.

Brand

Vinarija Krajančić

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Pošip Intrada Krajančić 0,75L”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)