Rizman Primus, Plavac mali 0,75L

44 KM

Rizman Primus, Plavac mali 0,75L 44 KM

Otključajte Ekskluzivne Pogodnosti uz Vašu Kupnju Danas!

  • 🚚 Uživajte u Besplatnoj Luksuznoj Dostavi za narudžbe iznad 100 KM! Prepustite se najfinijem iskustvu kupovine bez dodatnih troškova.
  • 🛡️ Kupujte s Povjerenjem: Naša Garancija Zadovoljstva osigurava bezbrižan proces povrata. Vaša sreća je naš najvažniji prioritet!
  • 🕔 Slanje isti dan za Narudžbe do 14h! Cijenimo vaše vrijeme – primite svoje proizvode brzo i sigurno, uz najveću diskreciju.
Sigurna, brza i diskretna dostava

Tradicija vinogradarstva u obitelji Štimac datira s početka XX. stoljeća. Prve vinograde zasadio je pradjed današnjeg naraštaja obitelji Štimac, Mihovil Mijo Popich, poznat pod nadimkom Rizman.Rizman je rođen 1885. godine, a imao je bogat i dug život, poživio je 96 godina. Živio je u obiteljskoj kući u Opuzenu u dolini Neretve gdje su se nalazili vinogradi. Kad je vinograde poharala bolest vinove loze (peronospora), Rizman je bio prisiljen, kao i većina stanovništva južne Dalmacije, iseliti se u Ameriku.

U Opuzen se vratio 1918. godine kad je nastavio sa sadnjom novih loza. Rizman je u svojem vinogradu obrađivao osam tisuća loza. Rad u vinogradu bio je težak, a Rizmanu je trebalo puno truda da trupom preveze grožđe na preradu do konobe u Opuzenu. Tamo je proizvodio i prodavao vino.

Od 2006. godine na novim položajima najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj naziva Komarna, podigli su 22 Ha novih vinograda i 1700 stabala maslina. Idejni je pokretač i pionir vinogorja Komarna u kojem svi proizvođači imaju prijavljenu ekološku proizvodnju. U 2012.godini u samom vinogradu izgradili su vinariju u kojoj su ostvareni visoki tehnološki standardi za proizvodnju vina. U vinogradu više od 90% nasada čine autohtone sorte Plavac mali, Pošip i pomalo zaboravljeni Tribidrag.

Primus Plavac mali prvo je vino ove vinarije te je po tome i dobilo naziv Primus. Dolazi od najpoznatije crne lokalne sorte Plavac mali. Dokazano je da je ta sorta sljednik sorte Tribidrag poznatije u svijetu kao Zinfandel ili Primitivo. Plavac mali svoja najbolja izdanja daje sa južnih i strmih padina Dalmacije kao što su naši položaji u vinogorju Komarna. Ono što je specifično za vinogorje Komarna su ekološki vinogradi iz kojih dolazi i ovaj Plavac mali te terroir koji daje odličnu nesvakidašnju kiselinu i svježinu ovim vinima te na taj način ova vina imaju potencijal starenja. Primus dolazi sa najboljih položaja nakon ručne berbe i striktne selekcije želeći u ovom vinu pokazati svu raskoš i karakter sorte Plavac mali, uz moderan pristup.

Vino je boje rubina srednjeg intenziteta uz naznaku boje granata. Na nosu se osjete atraktivne note zrelog tamnog voća, grožđica, šljiva i divljeg bilja tipičnog za Plavac Mali. Punog okusa i čvrste strukture na nepcu, ovo vino odiše odvažnom svježinom koja odlično pristaje uz većinu mesnih jela, pizzu i tjestenine s bogatim umacima.

 

Naziv: Rizman Primus (Plavac Mali)

Kategorija: Vrhunsko vino

Sastav: Plavac mali

Alkohol: 13,5%

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Boja: Tamna rubin boja.

Okus: Svestrano, elegantno.

 

 

Gastro preporuka

Punog okusa i čvrste strukture na nepcu, ovo vino odiše odvažnom svježinom koja odlično pristaje uz većinu mesnih jela, pizzu i tjestenine s bogatim umacima.

Brand

Vinarija Rizman

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Rizman Primus, Plavac mali 0,75L”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)