Vendimia Tardia Tokaji late harvest 0,5L

55 KM

Kategorije: ,

Legendarni mađarski Tokaji ima dugu i istaknutu povijest. Vinogradi u Oremusu uglavnom su na obroncima koji se strmo uzdižu iznad sela Tolcsva u srcu apelacije Tokaj-Hegyalja. Svi vinogradi Oremus svrstani su u ‘Prvi rast’, prema povijesnoj klasifikaciji Szirmay iz 1803. Sami podrumi nalaze se ispod sela Tolcsva, u labirintu ručno klesanih podruma koji datiraju iz 12. stoljeća.

Tokajska legenda je rasla i rasla u svojoj četiri stotine godina povijesti; ali se tek 1630. prvi put govori o veličini vinograda Oremus. Danas je to onaj koji dobiva najveće univerzalno priznanje. Mandolás je jedan od vinograda Oremus i zasađen je samo furmintom, najplemenitijom sortom u regiji.

Ubrano tako kasno da je četrdeset do pedeset posto grožđa podleglo plemenitoj truleži (aszú na mađarskom), dajući koncentrirane šećere i složenost botritisa. Fermentacija traje skoro mjesec dana, nakon čega vino odležava šest do osam mjeseci u bačvi.

Fermentacija se odvija u novim bačvama od mađarskog hrasta (136 litara “Gönc” i 220 litara “Szerednye”) 30 dana i prestaje prirodno kada razina alkohola dosegne 12 %. Zatim vino odležava u mađarskom hrastu šest mjeseci i stoji u boci 15 mjeseci.

 

 

Naziv: Vendimia Tardia Tokaj late harvest

Kategorija: Desertno bijelo vrhunsko vino

Sastav: Furmint

Okus: Svježe, hrskavo vino, sa svojim privlačnim bogatstvom srednjeg nepca i jedinstvenim začinskim karakterom.

Alkohol: 12%

Temperatura serviranja: 8-10°C

Boja: Svijetle, zelenkastožute boje.

 

 

 

Gastro preporuka

Dobro se slaže sa sirevima i desertima. Servirati na temperaturi 8-10°C.

Recenzije

Još uvijek nema recenzija.

Budite prvi koji će dodati recenziju za “Vendimia Tardia Tokaji late harvest 0,5L”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.