Prenoseći i usavršavajući znanje o grožđu i vinu s koljena na koljeno, obitelj Ostojić je došla do zavidnog znanja i kvaliteta u izradi vina, tako da danas iz podruma Ostojić izlaze kvalitetne i poznate vrste vina u BiH i cijeloj Europi.
Hercegovačko podneblje kamena i sunca pruža savršene uvjete za uzgoj i preradu najkvalitetnijih sorti grožđa, posebno u tome prednjači Čitlučko područje, Brotnjo gdje se i nalaze najkvalitetniji Hercegovački vinogradi poznati po vinima i grožđu već stoljećima.
Vitača je bila naša kraljica. Kao prva supruga bosanskog kralja Stjepana Ostoje (1378 – 1418), vladala je bosanskim kraljevstvom krajem XIV. stoljeća. Zajedno s mužem, kraljem Ostojiom, Vitača je vladala i dijelovima Srbije, Primorja, Humske zemlje (današnje Hercegovine), Zapadnih strana, Donjih krajeva, Usore, Solija, Polimlja i podrinja. A puna četiri desetljeća trajala je Ostojina vladavina. Kao kralj on je naslijedio oca Tvrtka I. Kotromanića, a dvojica njegovih sinova, Stjepan i Radivoj Ostojić postali su bosanski kraljevi. Zato nije čudno da ova vrhunska žilavka dobila ime Vitača Ostojić, upravo po jednoj Ostojićki, našoj kraljici.
Vino divne, kristalno čiste, žuto- zelenkaste boje, specifične bogate arome te skladnog okusa alkohola i kiselina. Služiti rashlađeno na temperaturi od 10 – 12 °C.
Naziv: Žilavka Vitača Ostojić
Kategorija: Vrhunsko bijelo suho vino
Sastav: 80 % Žilavka, 20 % prateće sorte Krkošija i Bena
Alkohol: 12,5 %
Temperatura serviranja: 10 – 12 °C
Boja: Zelenkasto-žute boje.
Okus: Okus je uravnotežen i svjež.
Gastro preporuka
Vino odlično prija uz janjetinu, sva jela od bijelog mesa, ribu, pršut i sir iz mijeha. Temperatura serviranja 10-12°C.
Recenzije
Još nema recenzija.