Na mjestu gdje se alpska i mediteranska klima susreću u suglasju dom je istarske malvazije, one koja se može pronaći i s druge strane granice, u Italiji. I ovdje, na najsjevernijem jadranskom poluotoku, Vina Laguna Festigia predstavlja vrhunac te najznačajnije istarske sorte.
U 2011. godini ljeto je bilo iznimno toplo i zreli grozdovi ručno su brani vrlo rano, zatim su naglo hlađeni kako bi zadržali voćne i cvjetne arome malvazije na vrhuncu, a pravu katarzu na kraju priče osigurale su arome bagremova meda.
Vrhunsko suho bijelo vino iz vinogorja Zapadna Istra kontroliranog podrijetla, punjeno u boce od 0,75 L s plutenim čepom, alkohol 13,1 %vol.
Nagrade:
Berba 2012
International Wine Challenge 2013, London, SREBRO
Decanter World Wine Awards 2013, London; BRONCA
Berba 2011
Vinistra 2012, Poreč, ZLATO
Decanter 2012, London, BRONCA
Femmes et vins du Monde 2012, Monaco, SREBRO
Finger Lakes Wine Competition 2012, USA, ZLATO
Citadelles du vin 2012, Francuska, ZLATO
San Francisco Wine Competition 2012, SREBRO
Naziv: Vina Laguna Festigia Malvazija
Kategorija: Suho bijelo vino
Sortni sastav: istarska malvazija 100%
Podrijetlo: Položaj Vižinada, brežuljkasti teren nadmorske visine 140 – 180 m, položaj s ekspozicijom S, SZ i SI. Tlo je tipična istarska „bijela zemlja“ na flišu, duboko, ocjedito i svježe, izrazito mineralno uz prirodno ograničenu plodnost. Izniman položaj za malvaziju na kojem dozrijeva pokazujući sve značajke najboljih malvazija: finu sortnu aromatičnost, svježinu, mineralnost i eleganciju
Dozrijevanje: U spremnicima od inoksa, punjeno nakon 4 mjeseca dozrijevanja na talogu kvasca u boce od 0,75 L s plutenim čepom, nakon punjenja minimalno 2 mjeseca odležalo u boci.
Udio alkohola: 13,1 %
Boja: Kristalno čista, zelenkasto-žuta boja.
Okus: Okus je uravnotežen i svjež.
Gastro preporuka
Suho vino s dugim i zaokruženim završetkom idealno je ako se poslužuje ohlađeno na 10 – 12°C sa svježim plodovima mora poprskanim s nekoliko kapi limunova soka i najboljim istarskim maslinovim uljem.
Recenzije
Još nema recenzija.