Clarendelle Monbazillac je jedan od AOC-a u jugozapadnoj Francuskoj. Ovo vino bilo je poznato u 14. stoljeću i izvozilo se u sjevernu Europu. U 18. stoljeću gotovo sva Monbazillacova proizvodnja izvozila se u Nizozemsku. Proces vinifikacije za Monbazillac sličan je onom koji se koristi u Sauternesu, ali vina su sasvim drugačija: tradicionalno snažnog i punog, Monbazillac razvija okuse meda i divljeg cvijeća. Također ima veći udio alkohola od Sauternesa i zahtijeva mnogo godina odležavanja u podrumu prije nego što dođe do punog izražaja.
Desertno vino od bobičastog voća zahvaćenog plemenitom truležom. Intenzivne zlatno žute boje, složene arome breskve i marelice s cvjetnim notama. Okus se slaže s osjećajem slatkoće i svježine, prevladavaju tonovi meda.
Clarence Dillon, istaknuti američki financijer, posjetio je regiju Bordeaux 1934. i kupio vinariju Château Haut-Brion 1935. godine. Od tada se obitelj Dillon povezuje s najboljim vinima regije Bordeaux. Godine 2005., 70 godina nakon što je Clarence Dillon stigao u Bordeaux, njegov unuk, princ Robert de Luxembourg, počeo je pisati novo poglavlje, Clarendelle. Cilj mu je na tržište izbaciti iznimno kvalitetna vina Bordeauxa koja odražavaju klasični vinski stil regije.
Naziv: Clarendelle Amberwine Monbazillac
Kategorija: Vrhunsko vino
Sortni sastav: : 80% Semillon, 20% Muscadelle.
Boja: Vino svijetle boje.
Okus: Desertno vino od bobičastog voća zahvaćenog plemenitom truležom. Intenzivne zlatno žute boje, složene arome breskve i marelice s cvjetnim notama. Okus se slaže s osjećajem slatkoće i svježine, prevladavaju tonovi meda.
Alkohol: 13%
Gastro preporuka
Savršeno se slaže s voćnim i karamelnim desertima, plavim sirom. Temperatura serviranja: 6-9 °C.
Recenzije
Još nema recenzija.