Oremus, ASZU 5 Puttonyos Tokaji 0,5L

157 KM

Kategorije: ,

Legendarni mađarski Tokaji ima dugu i istaknutu povijest. Vinogradi u Oremusu uglavnom su na obroncima koji se strmo uzdižu iznad sela Tolcsva u srcu apelacije Tokaj-Hegyalja. Svi vinogradi Oremus svrstani su u ‘Prvi rast’, prema povijesnoj klasifikaciji Szirmay iz 1803. Sami podrumi nalaze se ispod sela Tolcsva, u labirintu ručno klesanih podruma koji datiraju iz 12. stoljeća.

Tokajska legenda je rasla i rasla u svojoj četiri stotine godina povijesti; ali se tek 1630. prvi put govori o veličini vinograda Oremus. Danas je to onaj koji dobiva najveće univerzalno priznanje. Mandolás je jedan od vinograda Oremus i zasađen je samo furmintom, najplemenitijom sortom u regiji.

Jedno od najplemenitijih slatkih vina na svijetu je Tokaji i, kada iza vinarije stoji ništa manje od Vega Sicilije, možete zamisliti da rezultat može biti samo izvanredan. 3 Puttonyos odnosi se na razinu šećera u moštu koji se koristi u njegovoj pripremi, jer je najniža razina, od maksimalno 6.

Sorte grožđa pažljivo se beru ručno i prvo se gnječe u vinskom podrumu Oremus. Ukupno 60 dana mošt se fermentira u bačvama od mađarskog hrasta (zapremnine 136 litara) na kontroliranoj temperaturi. Ovo desertno vino tada odležava 30 mjeseci u bačvama od mađarskog hrasta.

Tokaji Oremus Aszú 5 Puttonyos je slatko vino koje se proizvodi od sorti Furmint, Sárgamuskotály, Harslevelü i Zeta u denominaciji Tokai, u Tokaj-Hegyalji, u vinariji Oremus.

Godine 1993. obitelj Álvarez, vlasnica prestižne vinarije Vega Sicilia, odlučila je prionuti na posao kako bi obnovila neka legendarna mađarska vina koja su se proizvodila prije nekoliko stotina godina. Tako je osnovao Tokaj-Oremus Viñedos y Bodegas i, držeći se davnih smjernica, stvorio slatka vina sa spektakularnim plemenitim bobicama. Vina koja se smatraju najboljima na svijetu.

Tokaji Oremus Aszú 5 Puttonyos dolazi iz vinograda uvrštenih na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Vinova loza smještena na 200 metara nadmorske visine i zasađena na vulkanskom tlu koje se pažljivo obrađuje kako bi se izvukla plemenita bobica, aszú ili zahvaćena botritisom. To je razrađen proces same prirode, koji zahtijeva vrlo specifične vremenske uvjete i događa se samo u dobrim berbama. Prinos je minimalan, a berba kasni i obavlja se ručno uz pažljiv odabir u samom vinogradu.

Vinarija slijedi iste procese kao prije 400 godina za proizvodnju Tokaji Oremus Aszú 5 Puttonyos. Najprije se u mošt koji stane u bačvu od mađarskog hrasta od 136 litara (“de Gonc”) dodaju 3 puttonya ili košare grožđa od 25 kilograma zaraženih botritisom. Dva dana kasnije lagano se pritisne i počinje spora fermentacija koja može trajati i do dva mjeseca. Zatim se stavlja u drvenu bačvu s kapljicama esencije Aszú bobica i tamo ostaje oko 2 godine. Konačno, odmara još godinu dana u boci.

Uzimajući u obzir da broj puttonya ukazuje na slatkoću ovog plemenitog vina, Tokaji Oremus Aszú 5 Puttonyos smatra se srednjim u veličanstvenom asortimanu Tokaji. Slatko i plemenito slobodno vino vrijedno divljenja.

 

Naziv: Oremus Tokaji Aszù 5 Puttonyos

Kategorija: Desertno vrhunsko vino

SastavFurmint, Hárslevelu, Moscatel de Grano Menudo, Moscatell

Okus: Vrlo intenzivne arome zrelog voća, meda, drveta, karamele i vanilije. Vrlo intenzivnog okusa, jako slatkog okusa, dobre postojanosti i izvrsnog tijela.

Alkohol: 11%

Temperatura serviranja: 8 °C

Boja: Zlatno-žute boje.

 

 

 

Gastro preporuka

Uživajte u ovom plemenitom slatkom desertnom vinu iz Mađarske kao aperitivu dobrodošlice ili uz ovo vino uz svježe pečene kolače. Idealan dodatak desertima kao što su torta od pinjola ili sladoled od meda. Uz bilo koji desert. Temperatura serviranja 8°C.

Recenzije

Još uvijek nema recenzija.

Budite prvi koji će dodati recenziju za “Oremus, ASZU 5 Puttonyos Tokaji 0,5L”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.